utorak, 20. prosinca 2016.

KOŠARICE SA KARAMEL PUNJENJEM!!! ODLIČNO


Sastojci
Za 20 košarica:
Prhko tijesto:
250 g glatkog brašna
125 g maslaca
50 g šećera
1 žumanjak
prstohvat soli
1 žličica ekstrakta vanilije po želji
Karamel:
40 ml (4 žlice) vode

70 g šećera
10 g maslaca
40 ml (4 žlice) slakog vrhnja najmanje 30% mm
1/2 žličice ekstrakta vanilije
1/4 žličice soli
Priprema
1.
Karamel:
Karamel sam pravila po receptu za dvostruko čokoladne karamel kekse.
Pripremljeni karamel spremiti u hladnjak da se stegne.
Ako vam se ne da praviti karamel, otopite 100 g karamel bombona sa 2-3 žlice mlijeka.
Ja obično pripremim jednu manju staklenku karamela i držim u hladnjaku. Može dugo stajati, a uvijek je dobro imati pri ruci. Kad pravim veću količinu, onda uzmem 200 g šećera, 200 g slatkog vrhnja, prstohvat soli i 50 g maslaca, ekstrakt vanilije po želji.
2.
Prhko tijesto:
Od brašna, maslaca, šećera i soli prstima napraviti mrvičasto tijesto pa dodati žumanjak i ekstrakt vanilije. Mijesiti samo da se sastojci spoje, stanjiti u disk, umotati u prozirnu foliju i spremiti u hladnjak na pola sata.
Ako se tijesto mrvi i ne može se povezati, dodati 1 žlicu hladne vode.
3.
Priprema kalupa:
Prije valjanja tijesta, pripremiti kalupe u obliku košarica. U jedan kalup uliti ulje ili otopljeni maslac do pola visine kalupa. Obliti kalup, pa masnoću izliti u drugi. Na taj način namastiti sve kalupe.
Kalupe okrenuti naopako na kuhinjski papir da se ocijede od viška masnoće pa pobrašniti. Višak brašna otresti.
4.
Izrada:

Ako je tijesto jako tvrdo, gnječiti ga dlanovima dok se malo ne opusti, inače će tijekom valjanja pucati.
Tijesto razvaljati između dva pek-papira na 0,5 cm debljine. Čašom ili modlom vaditi krugove promjera 7 cm (košarice su promjera 5 cm).
Krug tijesta staviti na dlan pa rubove kruga spojiti, ali da se ne zalijepe. Tako stisnuto tijesto utisnuti u kalup; stisnute rubove razmaknuti i prstima zalijepiti tijesto za kalup. Dlanom pritisnuti kalup odgore kako bi se odrezao višak tijesta koje se jednostavno prstom odstrani.
U svaku košaricu staviti žličicu stegnutog karamela. Karamel puniti skoro do vrha, neka ostane otprilike 3 mm praznog prostora.
5.
Košaricu poklopiti krugom tijesta, opet dlanom odgore pritisnuti kalup kako bi se višak tijesta odrezao i skinuti ga prstom.
Prstima utisnuti krug od tijesta u kalup kako bi se povezalo sa karamelom i podlogom od tijesta.
Sve ostatke tijesta spojiti, ponovno razvaljati i vaditi krugove dok se ne utroši svo tijesto i naprave košarice.
6.
Tako pripremljene košarice staviti na lim za pečenje i spremiti u hladnjak na pola sata.
Zatim na tijestu čačkalicom napraviti rupicu.
Nakon toga peći 25 minuta na 180”C, ili dok ne počnu dobivati boju. Trebaju ostati blijede.
Pečene košarice pustiti 2 minute da se hlade pa još vruće vaditi iz kalupa.
Kalup prihvatiti kuhinjskom krpom pa tankim nožićem na par mjesta odvojiti tijesto od kalupa, preokrenuti kalup, blago ga udariti žličicom odgore 2-3 puta pa skinuti sa košarice.

Nema komentara:

Objavi komentar