ponedjeljak, 19. prosinca 2016.

SAVRŠENA TORTA - BIJELI ANĐEO !


Sastojci:
Za kore:

15 bjelanaca
18 kašika šećera
6 kašika mljevenih oraha
9 kašika sjeckanih oraha
3 kašike soka od limuna
Za fil I:
2 dl mlijeka
300 g mljevenih oraha
100 g čokolade
Za fil II:
15 žumanjaka
10 kašika šećera
350 g putera
Za fil III:
2 banane
sok od 1 limuna
Za dekoraciju:
3 kesice šlaga
150 g sjeckanih oraha

Priprema:
Kore:

1. U odgovarajućoj posudi umutiti 5 bjelanaca u čvrst snijeg, sipati 1 kašiku soka od limuna, pa postepeno dodavati 6 kašika šećera. Zatim masi dodati 2 kašike mljevenih i 3 kašike sjeckanih oraha, i sve promiješati varjačom.
2. Okrugao kalup za torte prekriti papirom za pečenje, sipati pripremljenu masu i peći u zagrijanoj rerni 45 minuta na 150 °C. Na isti način ispeći još 2 kore.
Fil I:
1. Mljevene orahe preliti ključalim mlijekom. Čokoladu posebno otopiti, sjediniti s poparenim orasima te dobro izmiješati.
Fil II:
1. Žumanjke i šećer kuhati na pari oko 10 minuta, pa skloniti s ringle i ostaviti da se masa ohladi. Puter pjenasto umutiti, sjediniti s ohlađenom masom od žumanjaka i dobro izmiješati.
Fil III:
1. Banane ispasirati i preliti sokom od limuna.
Finalni postupak:
1. Sva tri pripremljena fila sjediniti, te dobro izmiješati kako bi se dobila kompaktna masa.
2. Šlag umutiti prema uputstvu s kesice.
3. Prvu koru premazati 1/3 fila, preko fila nanijeti 1/3 šlaga, pa isti postupak ponavljati dok se ne utroši sav materijal, a završiti šlagom. Bočne stranice torte premazati ostatkom fila i utisnuti sjeckane orahe.

Ova torta je prosto postala hit na internetu, prvenstveno zbog svoga ukusa koji je zaista neodoljiv, a i zbog toga jer ne deblja jer ne sadrži mnogo šećera.. Moja dječica naprosto su luda za ovom tortom, i svaki dan mi traže da je pravim ponovo.. Iz razloga što mnogi vole ovu tortu odlučila sam da recept podijelim sa vama, kako bi je i vi probali, vjerujem da će vaša porodica baš kao i moja biti oduševljena.

Za ovu tortu vam ne treba mnogo stvari, niti vam treba mnogo novca, ovu tortu možete napraviti skoro sa stvarima koje već imate u kući.. Preporučujem da nakon spremanja, ostavite je nekoliko sati u frižideru, da se sve lijepo sjedini pa da vam bude lakše za vaditi.. Ukoliko vam se torta svidjela, podijelite recept i sa svojim prijateljima.. I svakako kada je nparavite napišite nam kako vam je ispala. SRETNO !

Nema komentara:

Objavi komentar