nedjelja, 18. prosinca 2016.

Svaka treća žena ima ovu bolest, a toga nije ni svjesna...

Jedna od tri žene pati od ovog oboljenja, ali pošto ne znaju kakva je to bolest, niti koju su simptomi, često toga nisu ni svjesne. Ipak, ako se ne liječi na vrijeme, može da ostavi ozbiljne posljedice…

Naime, bakterijska vaginoza je poremećaj u sastavu vaginalne flore, a simptomi su neugodan miris, pojačani sekret, a ponekad svrab i peckanje nakon i prilikom mokrenja.
Uzroci nisu u potpunosti istraženi, a javlja se prije svega zbog neodgovarajuće intimne higijene, što može narušiti prirodnu kiselost ženskih dijelova i pogodovati rastu štetnih mikroorganizama.
Simptomi takođe mogu biti izraženi tokom menstrualnog ciklusa, uzimanja kontracepcije, trudnoće ili menopauze.
Bitno je naglasiti da se ne radi o polno prenosivoj bolesti, ali do bakterijske vaginoze može da dođe nakon seksa. Posebno je rizično često mijenjanje partnera.
Povećani rizik svakako nosi stupanje u seksualni odnos s novim partnerom, korištenje parfimisanih sapuna, pranje donjeg rubnja u snažnim deterdžentima, oralni seks kao i pušenje. Ova bolest je posebno podmukla jer polovina žena ne osjeća nikakve simptome i zato nije ni svjesna da ima vaginozu.

Ipak, provjera se vrši lako, jednim brisom kod ginekologa. Iako ne spada u jako opasne bolesti, vaginoza u trudnoći može da izazove pobačaj ili preuranjeni porođaj.

Zato žene čuvajte se i idite doktoru na vrijeme dok ne postane kasno. Ova bolest nije toliko opasna, ne može vam nešto puno naškoditi, ali je ipak bolje liječiti prije nego što se nešto desi. Neke trudnice su i gubile svoju djecu zbog ove bolesti. Zato ako osjetite neke od gore navedenih simptoma, odmah se spremite i idite ginekologu. Ginekolog će vas pregledati i znati će da li imate ovu bolest ili ne. Nemojte da vas bude sram, bolje spriječiti nego liječiti, kao što se u narodu kaže. Možete pogledati i neke prirodne lijekove za ovu bolest, ima ih jako puno, a mogu vam puno pomoći!

izvor: narodnilijek.com

Nema komentara:

Objavi komentar