petak, 16. prosinca 2016.

SARAJEVSKA TORTA: Savršenstvo koje se topi u ustima!



SASTOJCI
1 i po pakovanje rozen kora
1,5 l mlijeka
5 kom. jaja
800 g secera
12 kasika brasna
400 g kvalitetne cokolade za kuhanje
500 g mljevenih oraha
4 kesice vanilin secera
1 limun-rendana kora
GLAZURA
100 g cokolade za kuhanje
1/2 soljice mlijeka
1/2 soljice secera
1/2 margarina
PRIPREMA
Umutiti bjelanca posebno sa 800 g secera da se secer razbije, ne mora mnogo cvrsto, dodati zumanca i jos malo mutiti.
U posebnoj posudi razmutiti 12 kasika brasna sa malo mlijeka, a ostatak mlijeka staviti da provri.
Sipati razmuceno brasno u umucena jaja, lepo promjesati da se sjedini.
Kad mleko provri, skloniti sa vatre i varjacom umjesati masu od jaja i brasna, lepo sjediniti i vratiti na tihu vatru, pa skuhati gust krem uz neprestano mjesanje.
U vruc krem dodati 400 g kvalitetne gorke cokolade za kuhanje tipa Menaz ili slicno, nikako kakao table, mjesati da se lepo rastopi. Ostaviti da se skroz ohladi uz povremeno mjesanje.
U ohladjen krem dodati 500 g mljevenih oraha, 4 vanilin secera i rendanu koru jednog limuna.
Filovati korice tanko, koliko je potrebno da se premaze korica, redati jednu preko druge blago pritiskajuci da se spoje.
Preliti glazurom koju treba otopiti na pari.
Tortu mozete cuvati na hladnoj terasi, bice jos socnija i lepsa nego u frizideru. Ili je ostavite par sati na sobnoj temperaturi, pa tek onda stavite u frizider, taman ce fino da omeksaju korice i bice socnija.

Izvor: coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar